Gehoord worden in Egypte..

De avondklok in Egypte houdt de mensen thuis. In tegenstelling tot iets meer dan twee jaar geleden, toen het leger ook een avondklok instelde, zijn de straten van Egypte tegenwoordig op de meeste plekken, na negen uur ’s avonds uitgestorven. Bruggen, verkeersaders en overheidsgebouwen worden bewaakt door leger en politie. In de wijken waagt een enkeling zich op straat, maar niemand gaat ver van huis.

Het leger, dat op de 3 juli president Mohamed Morsi afzette en een interim-regering installeerde opende vervolgens de jacht op leden en supporters van het voormalige regime. Velen honderden van hen kwamen daarbij om het leven, nog eens honderden verdwenen achter tralies en duizenden raakten gewond.

Maar de ambities van het leger lijken groter dan alleen de moslimbroederschap uitschakelen. Al weken is Egypte in de ban van een extreem soort nationalisme, en wordt elke vorm van protest simpelweg aan de kant geschoven als verraad. De New York Times berichtte op zaterdag dat niet alleen moslimbroeders doelwit zijn van de repressie van het leger.

Zo werd een staking in een fabriek in havenstad Suez, aan de monding van het gelijknamige kanaal, hardhandig tot een einde gebracht omdat de stakingsleiders onderdeel zouden zijn van een aan de broederschap gelieerd complot om Egypte te destabiliseren. Een beschuldiging die geen verdere bewijsvoering verlangt in het huidige Egypte.

Enkele dagen na de vrijlating van voormalig president Mubarak, startte de hoofdofficier van justitie bovendien een onderzoek naar Esraa Abdel Fattah en Asmaa Mahfouz, twee prominente activisten verbonden aan de 6 April jongerenbeweging. De dames worden verdacht van spionage. Het klinkt allemaal angstig bekend in de oren.

De activisten die meer dan tweeënhalf jaar geleden de revolutie in gang zetten, staan wederom aan de zijlijn. De meeste van hen zijn zowel tegen het leger, als tegen de moslimbroederschap, maar voor die mening lijkt er geen ruimte te zijn. Je bent met ons of tegen ons, is het motto van de staat.

Om toch niet stil te zitten, is er nu een campagne op touw gezet, masmou3 genaamd, wat ‘gehoord’ of ‘hoorbaar’ betekent. Elke dag tijdens de avondklok, om negen uur, worden Egyptenaren die de moslimbroederschap-leger tegenstelling afwijzen, opgeroepen om vijf minuten lang lawaai te maken met potten en pannen vanaf balkons en uit ramen.

En dus is elke avond, in de verte of dichtbij, het volhardende geklop van dissidenten te horen die zich te midden van de bloeddorstige waanzin herinneren hoe en waarom het allemaal begon.

Masmou3 in de wijk Mohandiseen

Dit bericht werd geplaatst in Artikelen, De Groene Amsterdammer en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie